Morski pes (Ginglymostoma cirratum) je morski pes, ki živi na dnu in je edina znana vrsta iz rodu Ginglymostoma. Gre za relativno velikega, krepko zgrad­be morskega psa z značilnim zaobljenim trebuhom, široko glavo in majhnimi vrhnjimi ustnicami. Na nosu ima bradavičaste brke (barbele), za očmi pa manjše odprtine – spirakle, ki mu omogočajo vdihavanje vode, ko miruje na dnu.

Opis

Odrasli primerki običajno merijo med 2,1 in 2,7 metra v dolžino in tehtajo približno 75–120 kilogramov. Telo je pokrito z grobimi dermalnimi zobci, hrbtna barva je najpogosteje rjavo‑siva s svetlejšimi in temnejšimi odtenki, kar jim daje nekoliko plavajočo, kamuflažno podobo. Imajo dve hrbtni plavuti brez trnov, širok, močan rep in razmeroma majhna usta z mnogimi drobnimi zobmi, prilagojenimi trganju in mletju plena.

Prehrana

Morski psi se prehranjujejo predvsem z dnom povezanimi živalmi. Njihova prehrana vključuje rake, mehkužce, morske kače, ribe, korale in plaščarje. Značilna je tehnika sesanja plena iz razpok in pod skale; z močnim srčanjem in vakuumskim gostiljem potegnejo žival iz zavetja in jo nato zdrobijo z žvečilnimi gibi.

Habitat in razširjenost

Vrsta je povezana z obalnimi ekosistemi tropskih in subtropskih voda. Najpogosteje jo najdemo pri dneh plitvih lagun, koralnih grebenov, peščenih ravninah in okoli skalnih prepadov. V zahodnem Atlantskem oceanu se pojavlja od jugovzhodne ZDA preko Mehiškega zaliva in Karibov do obal Južne Amerike; zgodovinsko so primerke iz vzhodnega Pacifika tudi pripisovali tej vrsti, vendar sodobne taksonomske in genetske študije kažejo, da so tam prisotni sorodni, a ločeni taksoni. Morski psi so pogosto prisotni v obalnih območjih v tropskih in subtropskih vodah vzhodnega Pacifika in Atlantskega oceana.

Vedenje in razmnoževanje

Morski psi so večinoma nočni, čez dan pogosto počivajo v skupinah v jamah ali pod izrastki, ponoči pa se gibljejo in iščejo hrano. So počasni in dokaj mirni plenilci; če jih ne vznemirjamo, običajno ne predstavljajo nevarnosti za človeka, vendar lahko ugriznejo, če jih zajočimo ali omejimo njihov gib. Razmnožujejo se z notranjim oploditvijo; so ovoviviparni — zarodki se razvijajo v materici, hranijo se iz žolčnih vrečk in se rodi več mladičev kot živi osebki po večmesečni brejosti.

Pomembnost in varstvo

Morski psi so del obalnih ekosistemov in pomagajo uravnavati populacije dnoživečih nevretenčarjev in rib. Kljub temu so izpostavljeni grožnjam, kot so ulov (tudi kot stranski ulov pri komercialnem ribolovu), izguba habitata ter degradacija koralnih grebenov in lagun. Zaradi teh pritiskov so lokalne populacije lahko ogrožene — za natančne statusne ocene preverite regionalne vire in IUCN ocene. V nekaterih krajih so priljubljeni tudi v javnih akvarijih, kjer so pogosto opaženi zaradi svoje mirne narave.

Odnosi s človekom

Morski psi niso običajno nevarni za plavalce in potapljače, če jih ne motimo med počitkom ali ob hranjenju. Kljub temu naj ljudje spoštujejo njihovo naravno vedenje in jih ne spodbujajo k dotikanju ali hranjenju. Pri obravnavi ali ribolovu je priporočljiva previdnost; poleg tega je smiselno podpirati ukrepe za varstvo obalnih habitatov, ki koristijo tako morskim psom kot celotnim morskim skupnostim.